Sukkerbrød

IaaFT Nfp1L

Det finnes utallige oppskrifter på sukkerbrød der ute, og mange hevder å ha den beste. Til og med mamma. Jeg har prøvd mange nå, men jeg må si jeg hittil er aller mest fornøyd med oppskriften til nettbakeren. Dette er en oppskrift han lærte da han gikk konditorlinjen, så da er det kanskje grunner til at den fungerer så fint. Oppskriften er ganske stor, halvèr den gjerne dersom du ikke har en fryser og kan fryse ned kake nr. 2. (24 cm) Og du? Det stemmer at det ikke er bakepulver i denne oppskriften : )

Ingredienser:
10 stk egg (romtempererte)
400 gram sukker
2 ss vann (ca 37 c)
300 gram hvetemel
100 gram potetemel

Fremgangsmåte:
# Sett ovnen på 170 c. Over og undervarme.

# Pisk opp eggene sammen med sukkeret. Sett maskinen på 1 eller 2 under full styrke. Kjører du den på maks kan det komme for mye luft i sukkerbrødet som resulterer i at det synker sammen når du tar det ut av ovnen.

# Når maskinen har gått i ca 10 minutter tilsetter du 2 ss med temperert vann. La maskinen gå på litt svakere styrke i ca 5 minutter. Det er nå røren skal bli seig.

# Sikt inn, litt etter litt, hvetemel og potetmel. Sett bollen litt på skrå når du vender inn potet- og hvetemelet, da mister du ikke luften i sukkerbrødet.

# Kle en form med bakepapir. Jeg pleier å legge bakepapiret på toppen av bunnen på springformen og klemme til rundt papiret istedenfor å klippe en sirkel. Så sprayer jeg formfett eller pensler formen med smeltet smør, og kler sidene med strimler av bakepapir som er høyere enn kakeformen. Dette for at røren skal ha mulighet til å heve seg skikkelig, uten å renne over. Og er det noe vi liker – så er det høye kaker! Eller hva?

# Hell røren i springformen og sett den inn i ovnen. Den hever ikke kolossalt mye, så du kan fylle den ganske høy opp. La det være igjen i hvert fall  fire cm til toppen.

# Stek i ca 20 minutter på midterste rille på over- og undervarme. Jeg pleier så å vri den over på varmluft. Da har kakekantene satt seg, og den blir ikke skjev av luften som virrer rundt på varmluftsprogrammet. Kaken blir fortere ferdig i midten og slipper å bli for mye stekt under og over. Stek videre her i 10-30 minutter, alt ettersom hvor høy og stor kakeform du har brukt.

# Test med en trepinne eller lignende om kaken er ferdig eller ikke. Kommer den ut uten røre på er den klar : )

 

 

Hvasynes Du?

*